Újabb (furcsa) finomságok

 2011.11.16. 03:18

 

1. Előétel: Andouille

Nemrég Maela meghívott magához vacsorázni. Együtt főztünk: bolognai ragut készítettünk, de tészta helyett spagettitököt kevertünk a szószhoz, nagyon finom volt! 
Főzés közben került elő valahonnan az "andouille", breton specialitás. Maela direkt nem mondta meg, hogy miből van, de én véletlenül tudtam. Ennek ellenére meg akartam kóstolni, mert azt hallottam, hogy nagyon jó. És tényleg! Nagyon finom, füstölt hús íze van. Elmondom, hogy készül: a malac belét alaposan megmossák, fűszerezik, rétegesen egymásba töltik, majd hónapokon át füstölik... Ezért nem akarta Maela elmondani! :-) De szerintem ez nem gusztustalan, a végeredmény nagyon finom. 

2. Főétel: Potimarron

Tökszezon van, a piacon is rengeteget lehet látni. Megtudtam, hogy mikróban is meg lehet sütni, úgyhogy nem kell sült tök nélkül maradnom. :) Nagyon szeretem. Ez a kicsi sütőtök állítólag édesebb, mint a nagyobb fajta.

3. Desszert: Kouign amann

Erről a breton specialitásról megoszlanak a vélemények: van, aki nagyon szereti, és van, aki szerint gusztustalan. Említettem már, hogy a sós vaj is helyi specialitás, de annyira, hogy nélkülözhetetlen az összes süteményhez. Azt mondják, hogy sós vaj nélkül nem is jó a süti. :) A kouign amann-t is azzal készítik természetesen. Rengeteget tesznek bele. A tészta csak úgy tocsog a vajtól, a tetején pedig ropogós karamellaréteg van. Nem hangzik rosszul, úgyhogy nemrég én is megkóstoltam. Nagyon finom, de annyira tömény és ragacsos, hogy csak teával együtt lehet megenni. Annyit, amennyi ezen a képen látható, pedig lehetetlen megenni akár egy hónap alatt is. (Bár... Challenge accepted!)

Másik desszert: Sós vajas karamellás palacsinta

A sós vaj meg a cukor a mániájuk! Mondjuk nem csodálom, a sós vaj tényleg a legjobb találmány, de szerintem akkor is erős pistával az igazi. A lényeg, a karamellöntethez is sós vajat kell használni, találtam is egy receptet, úgyhogy megpróbálom majd előállítani, csak az a baj, hogy mindig elfelejtek tejet vagy tejszínt venni hozzá. Addig is a piacon és bármelyik palacsintázóban lehet ilyet szerezni. 

Bónusz képrejtvény

Ez alkalommal sokkal nehezebb feladványt találtam, mint legutóbb. Aki ezt kitalálja, megkapja tőlem a tiszteletbeli "Erőspistás baguette blog gasztronómiai szakértője" címet. Ilyet otthon nem láttam, azért is kellett kipróbálnom. Íme a kép, várom a megfejtéseket!

A bejegyzés trackback címe:

https://boriarennes.blog.hu/api/trackback/id/tr933386292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoller Katalin 2011.11.19. 13:02:35

Pici aranyhalak olvasztott sós vajban vagy mézben?

BoriskA 2011.11.21. 11:52:22

@Zoller Katalin: Freia nagyon közel jár a megfejtéshez! Az a különbség, hogy cukor is van benne, meg sűrű. Na, mi lehet?

Zoller Katalin 2011.11.21. 13:05:27

hagymalekvár?
kóstoltad már erős pistával?

BoriskA 2011.11.21. 16:22:36

@Zoller Katalin: HAGYMALEKVÁR a helyes megfejtés! Gratulálok. Akkor Freia lett a gasztronómiai szakértő, vagy közös munka volt?EP-vel még nem ettem hagymalekvárt, de még van otthon, kipróbálom. Lehet, hogy ütős.

Zoller Katalin 2011.11.21. 18:42:06

@BoriskA: hozz egy üveggel, kipróbáljuk buktába is:D
süti beállítások módosítása